SDP-ov gradski zastupnik, Matej Mišić za Otvoreno je komentirao skandaloznu najavu o mogućoj koaliciji između Hasanbegovića, Esih, Borić i SDP-a.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Mnogi su bili, blago rečeno, iznenađeni kada čuli da bi se donedavni neprijatelji mogli udružiti protiv "lokalnog šerifa", Milana Bandića.

Naime, ovog četvrtka, na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, raspravljat će se o takozvanom "lex šerifu".

Raspravu o “lex šerif” zatražili su svi oporbeni klubovi koji traže da se usvoji stav kojim se zagrebačka Gradska skupština protivi takvom nacrtu Zakona te kojom se poziva Vlada da odustane od izmjena i dopuna.

Nacrt zakona predviđa ukidanje odredbe o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju gradonačelnika ako predstavničko tijelo ne usvoji proračun, što laički rečeno znači ako Bandiću padne prijedlog proračuna na nove izbore idu gradski zastupnici, a ne on.

Što se zapravo krije iza te priče, koja je izrodila pravu malu pobunu, odlučili smo pitati mladog SDP-ovog zastupnika u gradskoj skupštini, Mateja Mišića.

"Klub zastupnika SDP-a zajedno sa svim ostalim oporbenim klubovima u Gradskoj skupštini predložio je donošenje zaključka kojim se Gradska skupština protivi donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, poznatijeg kao "lex šerif".

Izmjenama Zakona Vlada RH zajedno sa svojim partnerom Milanom Bandićem želi potpuno ugušiti predstavničku demokraciju u općinama, gradovima i županijama s obzirom na to da uvođenjem "lex šerif" predstavnička tijela gube ključnu ulogu, a to je kontrola izvršne vlasti koju im daje mogućnost odbijanja proračuna.

Dojam je da je Zakon pisan prvenstveno u korist Milana Bandića kojem na ovaj način premijer Plenković "vraća uslugu" za podršku koju su saborski zastupnici bliski Milanu Bandiću dali prilikom izglasavanja opoziva ministra Marića i imenovanja predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Ako se usvoje predložene izmjene Zakona, gradonačelnik Bandić dobit će potpunu slobodu samovoljno upravljati Zagrebom znajući da Gradska skupština nema ovlast nadzirati njegov rad.

Iako mišljenje Gradske skupštine nije obvezujuće za Hrvatski sabor i Vladu RH, potrebno je da Gradska skupština kao drugi najveći parlament u Hrvatskoj zauzme negativan stav prema "lex šerif" jer bi njegovo donošenje imalo trajne štetne posljedice za sve građane Zagreba.

Suprotno najavama određenih medija, ukoliko Neovisni za Hrvatsku podrže prijedlog SDP-a i ostalih oporbenih Klubova, to će biti samo dodatni pokazatelj štetnosti "lex šerif", a nikako neće značiti niti koaliciju niti bilo koji drugi oblik suradnje SDP-a i NZH. Smatram kako je primarni razlog zbog kojeg NZH podržavaju predloženi zaključak zaštita vlastite pozicije u Gradskoj skupštini gdje je njihovih pet zastupnika trenutno nužno gradonačelniku Bandiću za održavanje skupštinske većine.

Donošenjem "lex šerif", Bandić više neće biti prisiljen činiti niz ustupaka Bruni Esih i Zlatku Hasanbegoviću jer mu gubitak skupštinske većine neće ugrožavati poziciju gradonačelnika. U slučaju neizglasavanja proračuna tada bi jedino bili mogući prijevremeni izbori za zastupnike u Gradskoj skupštini dok bi pozicija gradonačelnika ostala zaštićena, što je suprotno temeljnim demokratskim vrijednostima", kazao nam je Mišić. 

Čini se kako će sjednica zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak biti više nego zanimljiva.

Reci što misliš!