Eugene Wesley 'Gene' Roddenberry - pilot, pisac, zaljubljenik u svemir i otac kultnih 'Zvjezdanih Staza', čovjek koji je živio ispred svog vremena, ostavivši iza sebe neizbrisiv trag.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Gene Roddenberry prvenstveno je poznat kao 'tata' Zvjezdanih Staza. Ono što je malo manje poznato je koliko je oblikovao svijet oko sebe u doba kada to i nije bilo baš lako.

Gene prije 'Zvjezdanih Staza'

Rođen je 19. kolovoza 1921. u gradu El Paso, a odrastao u Los Angelesu. Nakon srednje škole, Gene je slušao nastavu iz Policijskih studija na Gradskom koledžu Los Angelesa, gdje je također postao vođa Policijskog kluba, djelujući kao veza za FBI. Nastavio je studiranje na Sveučilištu Columbia, na Sveučilištu u Miamiju, te Sveučilištu u Južnoj Kaliforniji.

Kako je oduvijek u sebi imao neobuzdan avanturistički duh, letenje ga je posebno privlačilo te se 1941. priključio Zračnim snagama Američke vojske. Letio je na oko 89 misija i za svoju službu bio nagrađen Križem za Istaknuto Letenje i Zračnom medaljom. Nakon Drugog svjetskog rata postaje komercijalni pilot za Pan American World Airways te prima pohvalu Civilnog zrakoplovstva za spasilačke pothvate nakon pada aviona u lipnju 1947. u Sirijskoj pustinji tijekom leta za Istanbul iz Karačija.

Njegova neustrašivost vodila ga je kroz sve poslove kojima se bavio. Iako je već tada počeo pisati scenarije za Hollywood, priključuje se Policijskom odjelu Los Angelesa, a tijekom sedam godina svoje službe unaprijeđen je u narednika policije.

Godine 1956., odlazi iz policije te se u potpunosti posvećuje svojoj spisateljskoj karijeri.

Humanist prije svega

Kako bi shvatili Geneov svemir, moramo početi od osobe kakva je ovaj pisac i humanist bio. Gene Roddenberry je smatrao religiju uzrokom brojnih ratova. Nije prigrlio vjeru, već se smatrao ateistom.

"U zamisli budućnosti Genea Roddenberryja [...] vjera je potpuno nestala. Niti jedan čovjek na Zemlji ne vjeruje u bilo koju od gluposti koje su se provlačile kroz našu civilizaciju tisućama godina. To je bio važan dio Roddenberryjeve mitologije. On sam je bio sekularni humanist i istaknuo je piscima Zvjezdanih staza i Zvjezdanih staza: Nova generacija da religija i praznovjerje i mistična razmišljanja nisu dio njegovog svemira. Na Roddenberryjevoj budućoj Zemlji, svatko je ateist. I zbog toga je svijet bolji", kazao je Brannon Braga, jedan od pisaca i producenta 'Zvjezdanih Staza'.

No 'Zvjezdane Staze' nisu bile isključive, njihova biti i najveća snaga, ležala je u preispitivanju čovječanstva. Kroz desetljeća prikazivanja premostile su rasnu barijeru i promicale jednakost, bilo vjersku, spolnu ili rasnu.

Tata 'Zvjezdanih Staza'

Ideju za Zvjezdane Staze, Gene je razvio 1964. te je iste godine puštena pilot epizoda pod nazivom "The Cage". CBS je odbio seriju, ali ju je prihvatila mreža NBC te je načinjen drugi pilot "Where No Man Has Gone Before". 'Zvjezdane staze' tako kreću s emitiranjem 8.rujna, 1966. godine.

Trebalo je imati 'muda' 1966. godine, a Gene ih je očito imao. Među glavnim likovima tako se našao Rus, crnkinja, Japanac i prvi časnik - izvanzemaljac, podsjetimo, bilo je to 1966. godine. Ono što možda nitko nije očekivao uspješnost je serije koja je od prve epizode pomicala granice.

Svemirski brod Enterprise, sa svojom je posadom hrabro išao gdje još nitko nije bio, polemizirajući o znanosti, etici i sl. Godine 1967. Zvjezdane Staze postaju dio kulta, a počinje se koristiti izraz 'Trekkie' i 'Trekker'. Fanovi su bili od samog početka neopisiva snaga ove serije koja se nakon ukidanja vraća baš zahvaljujući njima. Gene, s druge strane, kao zaljubljenik u znanost, prijateljevao je s brojnim znanstvenicima od kojih su neki radili i u NASA-i. Zahvaljujući tom prijateljstvu oni ga nerijetko savjetuju po pitanju tehnologije što se kasnije pokazuje kao odličan potez.

U 'Zvjezdanim stazama' tako smo prvi put mogli vidjeti ideje koje su tek naknadno postale stvarnost, ne bi li ih danas koristili i u stvarnom životu. Među njima su vrata koja se otvaraju na senzore, komunikator (mobitel i GPS), injekcija bez igle...

Nije zanemariv ni utjecaj na brojne generacije koje su odrasle uz seriju. Jedan od primjera je prva Afroamerikanka u svemiru. Mae Jemison bila je inspirirana likom poručnice Uhure u seriji Zvjezdane Staze te se zbog toga prijavila u NASA-in istraživački program. Time je postala prva tamnoputa žena u svemiru. Istraživanja su isto tako pokazala da je ova znanstveno-fantastična serija kod djece razvila ljubav prema znanosti i tehnologiji, ali da ih je u isto vrijeme učila o moralo, o čovječnosti, o ideji u kojoj je napredak i tolerancija temelj budućnosti.

U 23.stoljeću, Genov svijet prikazuje uspješan socijalizam, društvo bez novaca, bolesti i sl. Ljudi istražuju udaljene svjetove i glavni fokus je napredak i odmak od sukoba.

Kraj Originalne serije

Paramount 1975. daje odobrenje Roddenberryju da razvije novu televizijsku seriju Zvjezdane staze, ali planovi Paramounta za novu mrežu su otpisani i projekt je prerađen u igrani film. Iako je dobio relativno loše reakcije kritičara, dobro je prošao na kino blagajnama i spasio mrežu Norway Corporation. Zahvaljujući tome izlazi nekoliko filmova i nova televizijska serija 'Zvjezdane staze: Nova generacija'.

Kad je došlo vrijeme za izradu obaveznog kino-nastavka, odbijena je Roddenberryjeva priča o vremenskom putovanju posade Enterprisea uključene u atentat na Johna F. Kennedyja. Nastavio je raditi kao izvršni konzultant za naredna četiri filma: "Zvjezdane staze 2: Khanov bijes", "Zvjezdane staze 3: Potraga za Spockom", "Zvjezdane staze 4: Putovanje kući" i "Zvjezdane staze 5: Konačna granica".

Kao konzultant, Roddenberryju je dozvoljeno da gleda i komentira sve scenarije i dnevnike koji potječu iz produkcije, ali kreativni tim je slobodno mogao zanemariti Roddenberryjev savjet.

Gene je bio duboko uključen u stvaranje i produkciju serije "Zvjezdane staze: Nova generacija", iako je imao punu kontrolu samo nad prvom sezonom serije. Štrajk WGA iz 1988. spriječio ga je da preuzme aktivnu ulogu u produkciji druge sezone i prisilio ga da preda kontrolu serije producentu Mauriceu Hurleyu. Iako je Roddenberryju dozvoljeno da nastavi rad na trećoj sezoni, njegovo zdravlje je bilo ozbiljno narušeno, i tijekom sezone postepeno je ustupio kontrolu Ricku Bermanu i Michaelu Pilleru.

"Zvjezdane staze 6: Neotkrivena zemlja" posljednji je film s postavom iz originalne serije Zvjezdane staze , i posvećen je Roddenberryju.

Gene Roddenberry umro je na današnji dan, 24. listopada 1991., od zatajenja srca u dobi od 70 godina. Godine 1992. dio Roddenberryjevog pepela je ponesen na Space Shuttle Columbia tijekom misije STS-52. Tako je Gene zauvijek lansiran u svemir gdje i nakon svoje smrti hrabro putuje gdje još nije išao.

Ostavština

Pod vodstvom njegove supruge Majel Barrett-Roddenberry, koja je odigrala kultne uloge u serijalu, stvorene su serije "Earth: Final Conflict" i "Andromeda", koje su nastale prema Geneovim idejama.

Prema njemu su nazvani asteroid 4659 i krater na Marsu. Planetarij Nezavisnog školskog okruga El Paso preimenovan je u Planetarij Genea Roddenberryja, a Space Foundation je dodijelio nagradu Douglas S. Morrow za Javni doseg Roddenberryju i njegovoj supruzi, Majel Barrett Roddenberry.

Gene Roddenberry, skupa sa svojom suprugom Majel te brojnim glumcima i suradnicima, oblikovao je generacije, a danas, više od pola stoljeća kasnije, njegova ideja se ne zaustavlja, već hrabro nastavlja ići gdje još nitko nije bio.

 

Live long and prosper!

Teddea Senjanović

 

 

 

 

 

 

Reci što misliš!