Zagrebački gradonačelnik održao je još jednu spektakularnu presicu na kojoj se pokušao opravdati oko muljaža u Areni Zagreb

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

 

Nešto manje od 24 sata ostalo je do početka rukometnog Eura u Hrvatskoj, a još uvijek se ne zna hoće li se prestižno natjecanje uopće održati u Zagrebu, glavnom gradu lijepe naše. Naime, nekoliko dana prije službenog početka, tvrtka Ingra zaprijetila je zatvaranjem Arene.

Zbog toga je u četvrtak popodne zagrebački gradonačelnik sazvao press konferenciju na kojoj se pokušao opravdati zbog malverzacija u Areni. Govorili su Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo, Marica Dusper, direktorica financija u Holdingu i gradonačelnik Milan Bandić.

Prva je govorila Mirka Jozić, koja je kazala kako su svi dugovi podmireni.

“Ja sam bila u Holdingu 2007. godine kada smo potpisali ugovor Laništem te istog dana sporazum s Vladom Republike Hrvatske. Dogovor je bio 50:50 posto, sva zakupnina Laništu je plaćena. Pedeset posto je uplaćeno na račun Laništa, a drugih pedeset posto na račun banci. Indeksacija je dogovorena i krenula je naplata za period od 2007. do 2015. godine. Ukupno 2.900.000 eura plus PDV. Holding se složio s Laništem, ali su željeli ostaviti prostor za dogovor s Vladom RH. Ono što je Lanište tražilo to je i plaćeno”, kazala je pročelnica za gospodarstvo, Mirka Jozić.

Nakon nje za govornicu je stala Marica Dusper, direktorica financija u Holdingu.

“Potvrđujem sve što je pročelnica kazala. Sve obveze podmirene su na vrijeme i zadnji kvartal 2017. kao i prvi 2018. godine. Važno je reći da postoji i depozit od 48 milijuna kuna, koji je u vlasništvu Holdinga i može ga se koristiti za plaćanje obaveza prema banci.”

Potom je riječ preuzeo gradonačelnik Bandić te izrazio žaljenje što je do ove konferencije moralo doći: 

Tužan sam… Ne razumijem čemu sve ovo? Da je bilo na pameti u trenutku potpisa ugovora, a nije, mogli smo za 80 milijuna otkupiti Arenu. Nisam tada imao kontakt ni s Vladom RH, ni s Holdingom, oteli su mi ga, nisam mogao koordinirati, niti privoljeti tadašnjeg premijera da sjednemo za stol. Molim gospodina Oppenheima da ne prijeti praznom puškom, zajedno smo gradili, bili smo partneri tada i sada, komunikacija preko medija šteti svima.

Kada se potpisivao ugovor, tadašnji predsjednik Holdinga, Čović dao je 48 milijuna kuna za davanje toj banci. Mlaćenje prazne slame i prijetnja praznom puškom ne plaši ni vrapce. To su ćorci. Ispričavam se rukometašima i Lini Červaru jer sve sto se čini, to ćorci iz puške i idu protiv hrvatskog sporta i hrvatskog rukometa. Ingra je opterećena kreditima i molim gospodina Oppenheima da ne radi cirkus. Imamo ozbiljan posao i tužan sam zbog ovog. Jedini grad u Hrvatskoj koji može servisirati Arenu je Zagreb i to činimo. Bilo je 98 stranica objava o ovom, polupismeni ljudi seciraju problem o kojem nemaju pojma. Poručujem Laništu da se mane ćorava posla, za svađu je dovoljan jedan, a za dogovor najmanje dvojica. ”

Potom su krenula novinarska pitanja, većinom o tome o kakvim se dugovanjima radi, ako je sve podmireno.

“Jeste li me slušali?! Nismo mi bedasti da prihvatimo rizik neplaćanja Laništu i da potrošimo 114 milijuna eura. Obaveze izvršavamo, ne postoji mogućnost da Ingra blokira ulaz igračima. Ja sam gradio tu Arenu, dvoje cipele sam tamo potrgao, sa šljemovima. Meni nije do cirkusa, ali na ovaj cirkus moram reagirati”.

Upitan je i do kada postoji tehnička mogućnost da Ingra blokira igranje u dvorani.

“Ja pozivam gospodina Oppenheima da zabrani ulazak u Arenu. Prijeti praznom puškom, već sam odgovorio na to, a vi me čerečite. Tko je Igor Oppenheim da zatvori Arenu!? Tko će zatvoriti Arenu, moj tata, koji je umro?”.

Na pitanje novinarke Dnevno.hr-a, je li istina da će Arena na kraju stajati i više od 200 milijuna eura, te kako se to misli podmiriti Bandić je počeo objašnjavati pravila tržišne utakmice, a naposljetku je kazao:

Imate kompjuter, pomnožite godišnju uplatu i 36 godina, sve ćete znati”.

“Ja pozivam Oppenheima da me dočeka pred Arenom, evo zazivam ga jadno, neka dođe baja i kaže ‘Gradonačelniče ne možeš ući u Arenu’. Ovo je strašno, obraćam se naciji kao da nas je netko napao”.

“Znam računati. Kad nam je nuđena Arena za 80 milijuna eura, nisam ja pijan ni bedast da bacam milijune u vjetar. Molim Lanište da ovo bude zadnji put da se ovako obraćam “, kazao je Milan Bandić.

 

Željka Orešković/Mia Mitrović 

 

Reci što misliš!